Cartess, Utrecht

Een nieuwe, vooruitstrevende groene stadswijk.

Cartess is een nieuwe, vooruitstrevende groene stadswijk, midden in het centrum van Utrecht. Een wijk anders dan alle andere wijken. Een wijk om eigenzinnig te leven, wonen, werken en recreëren. En dat 24/7.

De gemeente Utrecht en NS hebben deze aanbesteding uitgeschreven voor het 15 hectare metend, voormalig bedrijventerrein van NS. Voorheen was het rangeerterrein, railwerkplaats en autobusgarage. Dit is de grootste aanbesteding van Nederland. Cartess is bedacht rondom de mensen, zij vormen het sociale cement, wat zichtbaar wordt gestimuleerd in het ontwerp van buurten en binnenhoven. Een wijk waar mensen gezond, groen en duurzaam samenleven en volop kunnen genieten van muziek, beweging en lekker eten.

Concepting & branding

Mattmo zat in het conceptteam en schreef o.a. onderstaand manifest als uitgangspunt voor de identiteit van het gebied.

Mattmo werd gevraagd door ontwikkelaar AM om aan te sluiten in het consortium, dat geleid werd door AM, Blauwhoed, Aalberts en Boei in samenmerking met architectenburo’s Fabrications, Next Architects, Plein 06, Barcode, Felixx landscape en JvantSpijker en artist impressions specialist Wax. 

Mattmo zat in het conceptteam en schreef oa onderstaand manifest als uitgangspunt voor de identiteit van het gebied. Mattmo dacht mee over de programmering van het gebied om het concept integraal uit te rollen binnen de architectuur, publieke ruimte en programmering van food, muziek en sport. Bedacht de naam Cartess en vertaalde het concept naar een visuele identiteit, bidboek inclusief picture-editing en film. 

Well Community Standard

Gezondheid en wellbeing

Cartess heeft de Well Community Standard als vaste basis: een meetbare factor voor wel-bevinden en gezondheid van het gebied en de gebouwen daarin. De principes van WELL gaan uit van gezondheid en welbevinden, door het ontwerpen en realiseren van inclusie-ve, integrale en veerkrachtige gemeenschappen. Met als doel een gezonde en gelukkige leefomgeving voor haar bewoners en gebruikers. 

Het kloppend hart van Cartess wordt gevormd door het CAB-gebouw. De monumentale voormalige autobusherstelplaats. Een historische landmark: industrieel erf-goed van de Nederlandse Spoorwegen waar weer net als vroeger de maakindustrie centraal staat. In het CAB-gebouw combineren we horeca en creatieve bedrijvigheid met een brede podiumprogrammering. 

Het andere consortium van Meijer Realty Partners (MRP) en Ballast Nedam hebben deze competitie uiteindelijk gewonnen.

Manifest

Ik ben een nieuwe wijk in Utrecht.

Ik ben een eigenwijze pionier.

Ik ben vooruitstrevend, sociaal en duurzaam.

Ik ben de verbinder.

IK BEN CARTESS.
Ik ben een wijk die in niks lijkt op andere wijken. Ik ben een ideale stadswijk, waar functionaliteit op hetzelfde hoge niveau staat als creativiteit. Een dynamische plek, waar interactie en samenwerking floreren. Niet alleen ben ik gevestigd op een bijzondere locatie, ik heb ook een hele nieuwe kijk op wonen, werken en leven. Ik daag de stad Utrecht en de bewoners van Cartess uit om ‘healthy urban living’ vanuit verschillende subculturen en leefstijlen te beleven. Ik bied ruimte aan contrast en verbinding.

EIGENTIJDS
Ik ontleen mijn identiteit aan het industriële erfgoed van de maakindustrie en breng die op een eigentijdse manier weer tot leven. Zo krijgt een markant historisch gebouw een tweede leven als bruisend, multifunctioneel centrum: het CAB-gebouw. Dit is mijn hart, de plek waar alles en iedereen samenkomt. Hier is sprake van een bruisende economie, er wordt gewerkt en geleerd rondom de thema’s muziek, food en sport, mijn grootste hobby’s.

24/7 ‘ON LIFE’
Tijd vind ik een ruim begrip, bij mij kun je 24/7 leven, recreëren en werken. Op een manier die past bij het moment van de dag en de levensstijl van mijn bewoners. Want een gezin heeft op zondagochtend hele andere behoeftes dan een twintiger op vrijdagavond. In het CAB-gebouw bied ik ruimte aan rust en inspiratie voor zowel de individu als de diverse gemeenschappen. Hier kun je je dag beginnen met een yoga-les, ’s avonds een maaltijd afhalen bij de Kitchen Republic en ’s nachts een concert beluisteren van talenten van de Herman Brood Academie. Dus of het nu gaat om boodschappen doen, een playlist beluisteren of een paar uur werken in een van de CAB Creative Spaces: ik ben flexibel.

OPTIMAAL VERBONDEN
Verbinding neemt bij mij een belangrijke plek in. Tussen mijn bewoners onderling, met de omliggende wijken van Cartess en ook met de rest van de stad. Ik sta in verbinding met de aangrenzende wijk Wisselspoor, het Merwedekanaal, de Werkspoorkathedraal, de andere kant van het station Zuilen en de nabij gelegen Utrechtse stadsparken. Verbinding is ook het overkoepelende gevoel dat bewoners ervaren in hun buurt. Omdat er veel aandacht is besteed aan veiligheid, gemeenschappelijke voorzieningen en een kleinschalige infrastructuur, is Cartess een warme, hechte en sociale community waar mensen elkaar kennen, helpen en stimuleren. Een wijk waar je elke dag weer met een glimlach thuis komt.

GEZOND EN CIRCULAIR
Mijn infrastructuur is een actief onderdeel van een duurzame, groene en gezonde leefomgeving. Ik heb wandelroutes en joggingpaden, veilige, groene binnentuinen en aantrekkelijke trappartijen om bewegen te stimuleren. Ik ben autoluw en stimuleer deelgebruik van elektrische auto’s. Parkeren gebeurt in vernieuwende gebouwen met oplaadpunten. Alle energie die ik nodig heb, wek ik zelfstandig op. Met een integraal energiesysteem reguleer ik de klimatologische omstandigheden in de wijk en zorg ik voor een goede energetische huishouding. Kennis over voedsel verbouwen delen we in ons voedselpaviljoen. Nieuwe zingeving voor leven in een nieuwe, circulaire wijk. Door in te zetten op ontmoeting, duurzaamheid, een sterk brandpunt, ruimte voor beweging en smart-mobility  biedt ik mijn bewoners de next-step; Healthy Urban Living. Door samen te werken in stadslandbouw, muziek te maken, zelfopgewekte energie te delen, leren we van elkaar. Zij nemen deel aan de share-economie, ontwikkelen nieuwe initiatieven en vormen mij tot een duurzame en hechte community. Het zijn mijn bewoners die mij hebben gevormd tot alles wat ik ben: Cartess, de leukste, nieuwe wijk van Utrecht.