Introductie

  Cruquius

  Gebieds concept

  De vraag

  Als meest oostelijk gelegen van alle Amsterdamse havegebieden heeft het Cruquiusgebied een unieke positie.

  Cruquius heeft alles in zich om zich te ontwikkelen tot hét nautische werk-, woon- en recreatiegebied van Amsterdam.

  De stichting Platform Openbare Ruimte wil een impuls te geven aan het publieke debat over ontwerp, inrichting en beheer van de openbare ruimte met als doel duurzame kwaliteit van de openbare ruimte als drager van het stedelijke leven. Mattmo maakte i.s.m. met Atelier Dutch een plan voor Cruquius, Amsterdam. Hierin zijn tijdelijkheid en vitaliteit een belangrijk aspect. In het plan zijn ook nieuwe woonconcepten geïntegreerd.

  De oplossing

  In de gehanteerde strategie ontstaat in Cruquius gefaseerd een biotoop door openbare ruimte te herinrichten en deze te laten gebruiken.

  De mobiele transformatiestrip gaat telkens nieuwe relaties aan met de aangrenzende ontwikkelingsvelden en de aanwezige ruimtelijke, sociale en culturele kwaliteiten daarin. Zo raakt een nieuw deel van Cruquius bekend en bemind.

  Mattmo besloot om door middel van area branding een publiek debat over het ontwerp en beheer van de openbare ruimte te bewerkstelligen. 

  Het resultaat

  Het nieuwe werken en wonen is een proces in ontwikkeling.

  Het is een interpretatie van hoe mensen willen werken en leven. Mattmo’s strategie maakt het mogelijk om de transformatie in te zetten, onafhankelijk van middellange of lange termijn-planontwikkeling. De mobiele opzet faciliteert een symbiose met verdere (project-) ontwikkeling in het gebied. Top-down en bottom-up activiteiten kunnen parallel aan elkaar verlopen.

  Wilt u meer weten?

  neem contact op
  © Mattmo 2024
  free counter